fooi

Uit zichzelf vraagt Casper of hij bij me mag logeren. Een overwinning op zijn angst. Mijn huis kraakt, ik heb bovenburen en dat geeft onverklaarbare geluiden. “Griezelfilms worden altijd gespeeld in oude huizen oma” , legt hij uit “en daar denk ik dan aan.” “Vind je het dan wel verantwoord dat deze oude dame hier alleen woont”, vraag ik . Hij schiet in een lach. “Ik denk zulke dingen maar, he oom?”

We vragen of Jan komt slapen en hij stemt toe. “Als jullie niet te lang keet schoppen, mag je samen in het grote bed”. “Ik slaap toch liever alleen.”

Op weg naar een feest in de Boomspijker, een buurthuis, komen we over de Nieuwmarkt. Daar is een markt met curiosa, boedhistische en andere zweverige spullen. De jongens zijn gefascineerd. We lopen langs een kraam met kwarts. Casper wil een bergkristal kopen en bezweert dat het geld dat hij bij zich draagt, ter vrije besteding is.
De prijs bedraagt 2,50 en Casper grabbelt uit zijn broekzak een hoeveelheid muntjes tevoorschijn. Op een vrije plek van de kraam wordt geteld en herteld. De verkoopster kijkt vertederd toe.

Casper overhandigt het geld, krijgt zijn steen en de verkoopster geeft 50 eurocent terug “Korting” lacht ze. Casper bedankt, vist een muntje van 20 cent uit zijn hand en geeft het aan de vrouw. “Fooi, voor u”, legt hij uit.

Er zijn verschillende workshops, oa. muziekinstrunmenten maken. Voor Casper ‘hoeft het niet’. Er hoeft veel niet de laatste tijd, je krijgt hem moeilijk ergens warm voor.  Toch gaan Jan en hij aan de slag en bedelen om een tweede beurt.

Uiteraard lopen hun interesses niet parallel. Jan is wat ongeduriger en switcht snel. Als hun keuzes uiteenlopen, ontstaat er een probleempje. Casper geeft niet toe, maar wil best alleen gaan. Jan wil bij Casper blijven en zo gebeurt voornamelijk wat Casper kiest.

Als we in een miniconcertje van het Nedpho terecht zijn gekomen, wint Jan. Hij wil blijven en omdat absolute stilte is vereist, moet Casper wel blijven zitten.


Geplaatst

in

door

Tags: