pappa en mamma op stap. oma in charge


Chaja en JanWillem hebben als verjaarskado een weekend vrij
gekregen. Ik ga met Petra voor de kinderen zorgen.

Donderdag, Hemelvaart arriveer ik aan het eind van de middag. Sarah doet haar middagdutje. Hoewel mamma haar grote favoriet is, accepteert ze zonder moeilijkheden andern die voor haar zorgen. Als ik haar uit bed vis, straalt ze me tegemoet en begroet met met een enthousiast :”Oma!” Ook de volgende ochtenden taalt ze niet naar haar ouders, gaat niet naar het grote bed om ze te zoeken.
Wel buit ze de dubbele bemensing uit, er wordt veel gepuzzeld, voorgelezen en gespeeld.

Voorlezen mag van de jongens alleen vlak voor ze naar bed gaan, voorlezen is synoniem met bedtijd. Het lukt me deze keer om Storm te overtuigen dat het ook op andere tijden leuk kan zijn.

De eerste ochtend is Casper om 5.30 wakker, komt me
opgewekt wekken. Om 6.30 uur vindt hij het wel genoeg en komt me halen voor kinderthee. Eten willen ze allebei niet, zo vroeg. Straks misschien.

’s Avonds eten we buiten, het is prachtig weer en ik zet de tuinslang open. Gillend en joelend spuiten ze elkaar nat, Sarah doet dapper mee. Zonder al teveel protest wisselen ze elkaar af en dat mag in de krant, want meestal kun je daar goed ruzie over krijgen.

Als ik van Storm eis dat hij even blijft zitten tot ook ik mijn bord leeg heb dreigt hij: “Dan mag je me niet meer uit school halen.”
Ik leg hem uit dat ik dat heel jammer zou vinden. Hij riposteert:”Dat heb je dan aan jezelf te wijten.”

Casper gaat stoer gedrag vertonen. Hij noemt zijn vader JanWillem, staat met beide handen in zijn broekzakken.
Hij pikt de vriendjes op de speelplaats in, doet het zo subtiel dat je hem er niet voor tot orde kan roepen. Abel, een 5 jarige komt naar buiten, Casper (één hand in zijn broekzak, één hand demonstratief om de schouder van Abel) vertelt over zijn vorderingen met het monsterspel. Zij lopen rond de zandbak en duwen Storm die erbij gaat lopen, achteloos op zij. Storm begint te piepen en te janken. Dan hebben ze een reden om hem te mijden. Ik heb met Storm te doen, maar mijn aandacht is surrogaat. Misschien krijgt Storm wat ruimte als Casper naar een andere school gaat.


Geplaatst

in

door